2022-08-08

Házhoz visszük a könyvtári dokumentumokat!

A kulturális esélyegyenlőség biztosításáért a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - különböző partnerek bevonásával - több mint egy évtizede működteti a Könyvet házhoz szolgáltatást.

Az ingyenes szolgáltatást azok vehetik igénybe, akik átmenetileg, vagy tartósan házhoz kötöttek, azaz fizikai állapotuk miatt személyesen nem tudják a könyvtárat felkeresni.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár ott tudja a szolgáltatás feltételeit biztosítani, ahol partnerként sikerült megnyerni a kerületi önkormányzatokat. Jelentős segítséget jelent ezekben a kerületekben a helyi szociális szolgálatok munkatársainak közreműködése.
Az elmúlt években több helyen, így a Ferencvárosban, Budafok-Tétényben, Óbuda-Békásmegyeren, Újbudán és az I. kerületben került sor együttműködési megállapodások megújítására.
Bár az igénylők többsége az idősebbek közé tartozik, veszélyeztetett terhes kismamák, vagy baleset miatt ideiglenesen házhoz kötöttek számára is biztosított a lehetőség. Ha ön érdeklődik a szolgáltatás iránt, vagy a környezetében szeretné felhívni rá a figyelmet, a közreműködő könyvtárak listáját, elérhetőségeit a Használati Szabályzat 12. sz. mellékletében találja (a lakóhelyéhez legközelebbi könyvtárból vállaljuk a kiszállítást).
Az előző esztendőkben több mint 22 ezer könyv, hangoskönyv, folyóirat jutott el ilyen módon mintegy 1000 olvasóhoz.
A házhoz szállításra kerülő olvasnivaló összeállítása az igények alapján történik, a havi kiszállítás időpontját – ami kerületi partnereinktől függ – munkatársunk egyezteti az érdeklődőkkel. Számunkra is nagyon fontos a személyes kapcsolat, így lehetőség szerint ugyanarra a címre mindig ugyanaz a kollégánk látogat el.
Kérdéseikkel bizalommal forduljanak a közreműködő könyvtárak munkatársaihoz!