2021-09-28

Europeana

Az Európai Digitális Könyvtár célja, hogy közös felületet nyújtson az Európai Unió országaiban digitalizált dokumentumok eléréséhez, illetve hogy ingyenesen, bárhonnan és bármikor hozzáférhetővé tegye az európai kulturális örökséget felhasználói számára.


A működését 2008 novemberében megkezdő Európai Digitális Könyvtár célja, hogy közös felületet nyújtson az Európai Unió országaiban digitalizált dokumentumok eléréséhez, illetve hogy ingyenesen, bárhonnan és bármikor hozzáférhetővé tegye az európai kulturális örökséget felhasználói számára.

Felhasználói részben szakemberek, részben a nagyközönség. Partnerintézményei a könyvtárak, a levéltárak, a múzeumok és a digitális gyűjtemények. A 2010-ben elfogadott úgynevezett „digitális menetrendről” az EU honlapján tájékozódhatunk.

Könyvtárunk honlapján az Adatbázisok menüpont alatt érhető el, illetve nyitóoldalunkon az „Europeana kereső” közvetlen keresést biztosít.


A témáról bővebben az alábbi cikkekben olvashat:

Europeana Libraries highlights

Az Europeana 1914-1918 oldal lehetővé teszi bárki számára, hogy regisztráció után a birtokában lévő első világháborúval kapcsolatos digitális fényképeit, képeslapjait, leveleit, naplóit, mi több, történeteit, anekdotáit a Digitális Könyvtárnak eljuttassa, amelyeket az kereshetővé és láthatóvá tesz.

facebook Az Europeana Facebook profilja