2017-04-25

Hagyományok hónapja a Terézvárosi Gyermekkönyvtárban

A Terézvárosi Gyerekkönyvtárban egészen február közepéig tart a „Hagyományok hónapja”, amely időszak alatt a magyar néphagyománnyal foglalkozunk.

2016. december 16-án, pénteken, 17 órától a karácsonyi ünnepkör dramatikus néphagyományait játsszuk el (lucázás, betlehemezés), megkésve bár, de lucabúzát is ültetünk és kenyérből betlehemet is készítünk a karácsonyi asztalra.

December 19-én, hétfőn, Budavári Klára népikisjáték-készítő tartja a kézműves foglalkozást; csuhéból, gyékényből fogunk ajándékot, karácsonyfadíszt készíteni.

2017 januárjában pedig a Hagyományok Háza látogat el hozzánk: lesz gyermek néptánccsoportok bemutatkozása, népzene, népmese, folklór farsang élőzenével, és megélheted, mi történt a fonókban ilyenkor, télvíz idején!

Minden hétfőn kézműves foglalkozás, minden pénteken, játszóház, interaktív ismereterjesztő foglalkozás a hónap témájában.

2017. január 6-án pénteken 17 órától a fonók hangulatát idézzük föl, Budavári Klára népi kisjáték készítővel. Megtudhatod mit csináltak a fonóban, kézműveskedhetsz, lesz körmönfonás, közben népi játékok, népmese, ahogy az volt is hajdanán.

Január 13-án pénteken 17 órától népi hangszerkészítés, kötélverés, fafaragás lesz a program amit Csíki Lóránt, a népművészet ifjú mestere tart. (Népi játszóházvezetői és akkreditált kézművestanfolyamokat is vezet.) Közben ízes tájszólással népmesét is hallgathatunk Tőle.

Január 20-án pénteken 17 órától folklór farsang, a Hagyományok Háza 3 előadójával. Élőzenés mulatság, néptánctanítás és táncház, kézművesség, farsangi népszokások.

Hétfői kézműves foglalkozásaink már 16.30-tól kezdődnek.

Ízelítőül:
- január 9-én rongybaba készítés
- január 16-án kosárfonás és gúzskarikafonás
- január 23-án csuhébaba és gyékény-állat készítés


Január 27-én pénteken 17 órától népi játszóház, gólyalábazás stb.

Február 3-án péntek 17 órától Scottish Evening for Kids: angol nyelvű program a skót hagyományokról, viseletről, skót tánctanulás - a Budapest AfterSchool programja

Február 10-én pénteken 17 órától magyar népdalénekes bemutatója, és moldvai tánctanítás, népdaltanítás

Február 17-én pénteken 17 órától a „Hagyományok hónapja" záróprogramja: Szilas Néptáncegyüttes bemutatója élő népzenekari kísérettel. (Különböző tájegységek és tánctípusok bemutatása, üveges és botos tánctanítás)

Minden programunk ingyenes.

Cím: Terézvárosi Gyermekkönyvtár
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 6.
Telefon: (1) 342-1948
(1)411-5000/5539-es mellék
E-mail:fszek0602@fszek.hu