2017-04-25

Társadalom és életmód – a társadalmi emlékezet hétköznapi megjelenése

Könyvtárainkban filmvetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadások, kiállítások keretében emlékezünk meg 1956 hőseiről.


A programsorozat megvalósulását az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

www.magyarforradalom1956.hu

A könyvtárak a helyi lakosság bevonásával idézik fel az eseményeket. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján sok szó esik a hősökről, akiknek közösen ad tiszteletet az utókor, és számos program üdvözli majd az évfordulót az eseményekkel kapcsolatos nemzeti közmegegyezést célozva.

Beszélgetés- és filmvetítés-sorozatunkkal tényszerűen szeretnénk visszaidézni a korszak körülményeit, a tárgyi világot, az épített környezetet, a hétköznapok tereit, a lakások, utcák, boltok, presszók nyújtotta kereteket, amelyeket az „Y” és „Z” generáció már csak filmeken láthat, de az idősebbek még valóságként tapasztaltak. Az életmódtörténet fontosságát régóta ismeri a történettudomány, külön kutatási irányzat épül arra a felismerésre, hogy a mindennapi élet megfigyelése sokat mond egy korszakról. Rendezvénysorozatunkon az iskolásoktól a felnőttekig minden korosztálynak kínálunk programokat.

A program: