2022-08-08

E-mail-értesítés kérése a lejárati határidőről

Egy igen egyszerű módszerrel lehetőség van rá, hogy a könyvek lejárati határidejét soha többé ne felejtsük el. Az e-mail-értesítéshez nincs másra szüksége, mint egy Gmail-fiókra.

Figyelem!
A cikkünkben korábban olvasható SMS-értesítési lehetőség a Google Naptárban 2015. június 27-ével megszűnt.
Erre vonatkozó további információt a következő cikkben olvashat:
Megszűnik a Google Naptár egyik sokak által kedvelt funkciója.
A Google Naptár segítségével e-mail értesítés is beállítható, cikkünk ebben nyújt segítséget.GMAIL-FIÓK LÉTREHOZÁSA ÉS E-MAIL-ÉRTESÍTÉS KÉRÉSE


Elsőként - ha még nincs - hozzunk létre egy ingyenes Gmail-fiókot a www.gmail.com oldalon! Ehhez válasszuk a "Fiók létrehozása" hivatkozást a bejelentkezési oldalon a bejelentkezési mezők alatt.

A honlap "Távhasználat" menüpontjánál írjuk be az olvasójegyünk vonalkódját és a születési dátumunkat (hó, nap).

A megjelenő oldalon könyvtáranként rendezve láthatjuk a kölcsönzött könyveinket. (Ugyanitt tudjuk meghosszabbítani is a kölcsönzés idejét!)
A lejárati dátumra kattintva megjelenik egy "Felvétel a Google naptárba"-gomb. Erre kattintsunk rá!


Ha időközben kiléptünk volna vagy még nem jelentkeztünk be, akkor most jelentkezzünk be a Gmail-fiókunkba!


Az emlékeztető megjelenik az oldalon, aminek elemei még módosíthatók is akár. A színes kockák alatt válasszuk ki az értesítés típusának az "E-mail"-t.
Válasszuk ki, hogy hány perccel/órával/nappal korábban szeretnénk értesítést kapni a lejárati (megadott) határidőhöz képest és nyomjuk meg a Mentés-gombot. Ezzel a példányhoz beállított emlékeztető elkészült!

Az azonos időpontban lejáró további dokumentumra is figyelmeztetést kapunk, ha a hosszabbítási felületről átvitt információkon nem módosítunk, pl. További 2 könyv is lejár ezen a napon.
Amennyiben több lejárati határidő tartozik a dokumentumainkhoz, akkor azokhoz a fentebb leírttal azonos módon tudunk időpontot és emlékeztetőt beállítani, majd a megadott időpontban e-mail-értesítést fogunk kapni a megadott szöveggel és a naptárunkban is láthatjuk.