2022-08-08

Változnak a gyerekek által kölcsönözhető dokumentumokra vonatkozó rendelkezések

Tájékoztató a 2015. január 1-jétől életbe lépő szabályozásról.

Kedves Olvasóink!

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2015. január 1-jétől hatályos Használati Szabályzata több ponton tartalmaz változást. A teljes szöveg letölthető ide kattintva. A szabályzatot a Fővárosi Közgyűlés Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága az 5/2014. (XII. 16.) számú határozatával jóváhagyta.

Egy fontos változásra külön felhívjuk a figyelmet:

A Használati Szabályzat Kölcsönzésre vonatkozó 4.2. d) pontja értelmében „Gyerekolvasójeggyel 0-10 éves korig csak a korosztályi érdeklődésnek megfelelő, gyermekkönyvtári állományba sorolt dokumentumokat lehet kölcsönözni.”
A szabályozás érinti a könyveket, a folyóiratokat, a hangoskönyveket és a DVD-ket; egyéb dokumentumokra nem vonatkozik.
Az átmenet megkönnyítésére, annak érdekében, hogy olvasóink az új szabályozás működését megismerhessék, az új rendelkezést fokozatosan, egy 2015. március 31-ig tartó türelmi időszakot követően vezetjük be teljes körűen. A 10 éven aluliak olvasójegyére korábban kölcsönzött, de nem gyerekállományba sorolt dokumentumok kölcsönzési határidejét, a használati szabályzat egyébként érvényes vonatkozó pontjainak figyelembevételével, még meg tudják hosszabbítani.

2015. április 1-je után kölcsönzésre és hosszabbításra már csak a kijelölt állományrészekből lesz lehetőség. Az esetleg még kint lévő, de nem korosztályi érdeklődésbe sorolt dokumentumok azok lejártakor tovább nem hosszabbíthatóak, vissza kell vinni.

Könyvtárosaink szívesen segítenek Önöknek!