2022-08-08

Könyvtárközi szolgáltatás a Központi Könyvtárban

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára könyvtárközi kölcsönzési tevékenységét az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) tagjaként végzi. A rendszer célja, hogy a könyvtárak minél szélesebb körben tudjanak információkat eljuttatni az olvasókhoz, hogy mindenki azonos eséllyel jusson hozzá a dokumentumokhoz, ezáltal lehetővé teszi a könyvtárközi kölcsönzés hatékonyabb használatát.

Hogyan kérhető a Központi Könyvtárban nem található dokumentum?

FIGYELEM! Saját, beiratkozott olvasóinkra és más könyvtárak felé történő szolgáltatásra eltérő szabályok érvényesek!

A FSZEK beiratkozott olvasóinak:

  • A kölcsönzés feltételei: A szolgáltatást a könyvtárba beiratkozott olvasók vehetik igénybe, akik elfogadják a könyvtár könyvtárközi kölcsönzési szabályzatát. Nem veszünk fel könyvtárközi kérést a könyvtár gyűjteményében hozzáférhető dokumentumokra. Az igényelt dokumentum használatának feltételeit (helyben használat vagy kölcsönzés), ill. a kölcsönzési határidőt a küldő könyvtár állapítja meg.
  • Más hazai könyvtárból kért könyv könyvtárközi szolgáltatási díja 1500 Ft.
  • A világ könyvtáraiból 4500 Ft térítés ellenében igényelhetőek a dokumentumok, amelyet előre, a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell rendezni. Másolat kérése esetében a térítési díjat a külföldi küldő könyvtár szabja meg. A teljesítés ideje a küldő könyvtártól függ; általában 2-6 hónap. Külföldi kérés esetén nem lehet a kérést visszamondani.
  • Könyvtárközi kölcsönzést megrendelni a kitöltött, aláírt kérőlappal kell, amelyet az információnál kell leadni, vagy e-mailben a konyvtarkozi.kozpontikvt@fszek.hu címre lehet elküldeni. (, ) Könyvtárközi kéréseiket ezentúl regisztrációt követően az ODR portálon is elindíthatják (www.odrportal.hu).
  • Tagkönyvtárainkból kéthetente hozzák be a kért könyveket. A tagkönyvtári átkérés díja 500 Ft. () A formanyomtatványt kitöltés után az információnál kérjük leadni, vagy e-mailben kérjük visszaküldeni az alábbi címre: letet.kozpont@fszek.hu.

Könyvtáraknak:

  • A FSZEK Központi Könyvtár szolgáltató könyvtárként a budapesti és vidéki könyvtárak könyvtárközi kéréseit is teljesíti. Elsősorban ODR-en várjuk kéréseiket, de e-mailen (konyvtarkozi.kozpontikvt@fszek.hu), ill. telefonon (411-5042) is elérhetők vagyunk.
  • A kikölcsönzött művekre vonatkozóan az átvételtől a visszaérkezésig terjed a kölcsönző könyvtár anyagi felelőssége.
  • A folyóiratok nem kölcsönözhetőek, így folyóiratcikkekről csak fénymásolat vagy szkennelés kérhető térítés ellenében. A szkennelés díja 80 Ft/oldal, a fekete-fehér fénymásolás díja: A/4: 45 Ft/oldal + postaköltség; A/3: 55 Ft/oldal + postaköltség. A fénymásolatokról és szkennelésekről a FSZEK Gazdasági Hivatala későbbi időpontban küld számlát.